Bij Theon ruikt het naar échte olie …

Het ruikt er naar olie, onderdelen liggen her en der door de werkplaats en de koffie, die is zoals die moet zijn: bruin.

Het lijkt wel alsof de klok stil heeft gestaan in Velo d’Anvers, de fietsenmaker in Eindhovens trendy stadsdeel Strijp-S. Daar in het voormalig Ketelhuis van de Grote lampenfabriek uit het Zuiden des Lands, huist mecanicien Theon Valks (33). Hij heeft altijd al een liefde gehad voor wielrennen, maar – zoals bescheiden als hij is – noemt de fietsenmaker zichzelf  geen grote renner. Een fietsenmakersopleiding heeft hij overigens niet gehad. De autodidact geniet vooral van het sleutelen, vertelt hij.

Een verwarming heeft de werkplaats niet, maar wel koffie. En Valks is altijd in voor een goed gesprek. Of het nu over het weer is, over zaken die er écht toedoen – zoals  het beste ‘snelle’ rijwiel – of over actualiteiten.  Ik was redelijk snel klaar met het aangenaam gesprek, dat overigens in een mooi verhaal resulteerde. Soms wil je dingen die goed voelen nog even verlengen. Dit was zo’n moment. Dus bleef ik nog even ‘hangen’. Voor een tweede bakkie. En een fijn gesprek.

Velo d’Anvers
Ketelhuisplein 6
5617 AE Eindhoven
06 83007327