Les van Meester Rembrandt

,,Rembrandt had, als het aan de huidige regels zou liggen, geen les mogen geven.”

Blogger en activist Herman Schotanus Blok, a.k.a. de vmbodocent, zei het onlangs in een verhaal over de toekomst van het onderwijs dat ik voor Fontys mocht schrijven. Schotanus Blok, die als missie heeft het onderwijs weer hip te maken, is er van overtuigd dat de nieuwe generatie helemaal niet voltijds (28 uur per week?) voor de klas wil staan.

Versie 2.0
Om het bestaande tekort aan leerkrachten niet nóg groter te maken, houdt hij een warm pleidooi voor de hybride docent. Dit is een professional die zowel in het bedrijfsleven als in het onderwijs werkt. Maar dan wel versie 2.0. Want hij of zij hoeft niet eerst een jaren slepende training te volgen om een bevoegdheid te krijgen. En: de mensen uit de praktijk zouden in zijn ogen probleemloos tien procent van het lesprogramma kunnen geven.

,,Waarom halen we niet mensen uit het bedrijfsleven binnen?”, zegt Schotanus Blok. ,,Laten ze lesgeven en als het goed gaat, en hij of zij een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag, red.) kan overleggen, maken we het structureel. Waarom niet? Premier Marc Rutte geeft tenslotte ook enkele uren per week les op een school. Als we mensen eerst verplichten om een lerarenopleiding van vier jaar te volgen, tja, dan kunnen we het wel schudden.”

Strijdmakkers
De vmbodocent, die nadrukkelijk aanwezig was tijdens de recente acties voor betere arbeidsvoorwaarden in het onderwijs, blijkt niet iemand van loze woorden.  Want samen met twee strijdmakkers – manager Robert Ekkers en leekracht Jacob van der Marel – heeft hij de stichting Meester Rembrandt opgericht. De club wil het aanbod van mensen uit de praktijk samen brengen met de vraag van het onderwijs. Schotanus Blok verwacht dat zijn initiatief binnen twee maanden draait.

Een initiatief om in de gaten houden.

Meer informatie: https://www.meesterrembrandt.nl/

Bron foto: vmbodocent.nl